Slaap reset hersencellen: Essentieel voor het geheugen

slaap belangrijk voor geheugen

Nieuw onderzoek toont aan dat slaap cruciaal is voor het resetten van neuronen, waardoor de hersenen klaar zijn om nieuwe herinneringen te vormen. Deze bevinding onderstreept het belang van voldoende slaap voor cognitieve functies en geheugenopslag.**

Onderzoekers van de Universiteit van Zürich en het Zwitsers Federale Instituut voor Technologie (ETH Zürich) hebben ontdekt dat tijdens de slaap een proces plaatsvindt waarbij synapsen, de verbindingen tussen neuronen, worden teruggebracht naar een ‘basale’ toestand. Dit zorgt ervoor dat de hersenen de volgende dag opnieuw informatie kunnen opnemen en nieuwe herinneringen kunnen vormen.

Tijdens het waken worden de synapsen constant versterkt door nieuwe ervaringen en leerprocessen. Zonder een reset tijdens de slaap zouden de synapsen overbelast raken, wat het vermogen van de hersenen om nieuwe informatie op te slaan zou beperken. Het onderzoek laat zien dat diepe slaap, vooral de fase van slow-wave slaap, essentieel is voor dit resetproces.

Waarom is dit belangrijk?

Slaap is al lang erkend als belangrijk voor het geheugen, maar dit onderzoek geeft een dieper inzicht in hoe slaap direct bijdraagt aan het behoud van cognitieve functies. Door het resetten van de synapsen kunnen de hersenen efficiënt nieuwe informatie verwerken en opslaan zonder dat het risico van overbelasting van neuronen toeneemt.

Gebrek aan slaap kan leiden tot verstoorde synapsen, wat niet alleen het geheugen kan beïnvloeden, maar ook kan bijdragen aan cognitieve achteruitgang en het risico op neurologische aandoeningen zoals Alzheimer kan verhogen.

Bronnen
Medical News Today: Sleep Resets Neurons
Nature Communications
Universiteit van Zürich: Sleep and Memory Research

Bron: tijdschrift Medisch Dossier 29-08-2024

Laat een reactie achter